bobby

- healthblog

7 Jan 2023

Ekspektuesit: Gjithçka që ju duhet të dini

Ne përfshijmë produkte që mendojmë se janë të dobishëm për lexuesit tanë. Nëse blini përmes lidhjeve në këtë faqe, ne mund të fitojmë një komision të vogël. Këtu është procesi ynë. Ekspektuesit

janë ilaçe ose përbërës natyralë që ndihmojnë në pastrimin e mukusit nga rrugët e frymëmarrjes. Njerëzit mund t’i marrin ata për të ndihmuar në zbutjen e bllokimeve për shkak të ftohjes ose gripit të zakonshëm. Ekspektuesit

janë në dispozicion si një ilaç i pavarur ose si përbërës në ilaçet e ftohta dhe të gripit.

Në këtë artikull, ne diskutojmë përkufizimin dhe përdorimet e ekspozuesve. Ne gjithashtu eksplorojmë efektet anësore të mundshme të ekspozuesve medicinal dhe efektivitetin e ekspozuesve natyrorë.

isfarë është një ekspektor?

Një ekspektor është një ilaç që njerëzit mund të përdorin kur kanë një kollë që prodhon mukus. Mjekët dhe farmacistët i referohen këtyre llojeve të kollës si "produktive" ose "të lagura".

Ekspektuesit zvogëlojnë trashësinë e mukusit dhe bëjnë sekrecione në rrugët e frymëmarrjes më të hollë. Duke liruar mukusin në këto mënyra, ekspozuesit e bëjnë më të lehtë për një person të kollitet gëlbazë dhe të pastrojë fytin e tij.

Ekspektuesit medicinal

Ekspektuesit medicinal përmbajnë një përbërës aktiv që do të hollojë mukusin, duke e bërë kollën më produktive. Ekspektorantët e zakonshëm medicinalë përfshijnë:

guaifenesin

Ekspektori më i disponueshëm në ilaçet mbi-counter (OTC) është guaifenesin. Njerëzit mund të gjejnë guaifenesin në produktet e mëposhtme OTC:

 • kollë, të ftohtë dhe mjete të gripit
 • DeCongestantët
 • shtypësit e kollës
 • Medikamentet e dhimbjes dhe etheve

guaifenesin aktualisht është ekspozuesi i vetëm në treg në Shtetet e Bashkuara që kanë aprovuar Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA).

Ekspertët ende nuk e dinë se si guaifenesin parandalon kollitjen. Sidoqoftë, disa studiues kanë sugjeruar që guaifenesin zvogëlon ngjitjen e mukusit duke e hidratuar atë, gjë që e bën më të lehtë për njerëzit të kolliten.

Sipas autorëve të një studimi të vitit 2017, studiuesit e konsiderojnë guaifenesin një ekspektorant të sigurt dhe efektiv për trajtimin e simptomave të lidhura me mukozën në infeksionet e traktit të sipërm respirator dhe bronkit kronik të qëndrueshëm.

Sidoqoftë, në një artikull të rishikimit të vitit 2019, studiuesit sugjerojnë që hulumtimi aktual është i dobët dhe deklaron nevojën për studime të mëtejshme të guaifenesinit si ekspektor.

jodid i kaliumit

Iodidi i kaliumit është një ekspektorant që është në dispozicion vetëm përmes recetës.

Mjekët përshkruajnë zgjidhje gojore të jodidit të kaliumit për njerëzit me sëmundje kronike të mushkërive. Ky ilaç ndihmon në lirimin e mukusit dhe ta bëjë më të lehtë kollën. Kjo e bën këtë duke rritur sekrecionet e frymëmarrjes, të cilat janë më të lëngshme se gëlbaza.

Ekspektuesit natyrorë

Meqenëse ekspozuesit OTC mund të mos jenë gjithmonë efektiv, disa njerëz provojnë trajtime natyrore në vend. Këto mund të përfshijnë:

mentol

Menthol është një kimikate natyrale që rrjedh nga bimët që i përkasin familjes së nenexhikut. Shtë një përbërës i zakonshëm në lozengat e fytit dhe shurupet e kollës.

Menthol siguron një ndjesi ftohjeje që mund të qetësojë një dhimbje të fytit. Një studim i kafshëve në vitin 2014 sugjeron që mentoli mund të relaksojë muskujt e rrugëve të frymëmarrjes, duke lejuar më shumë ajër të hyjë në sistemin e frymëmarrjes dhe të ndihmojë në përmirësimin e kollës dhe simptomave të ftohta.

Studime të mëtejshme te njerëzit janë të nevojshme për të konfirmuar veprimin e mentolit në simptomat e kollës.

Ekstrakt i gjetheve Ivy

Ekstrakti i gjetheve të dredhkës është një ilaç natyral popullor për kollën dhe simptomat e ftohta për shkak të efekteve të supozuara të tij në prodhimin e mukusit, kollës dhe dilatimit të rrugëve të ajrit.

Një studim polak i vitit 2017 sugjeroi që një ilaç që përmban ekstrakt të tharë të dredhkës mund të jetë efektiv në trajtimin e kollës prodhuese, siç janë ato që ndodhin në infeksione të traktit të frymëmarrjes.

Sidoqoftë, më shumë studime janë ende të nevojshme për të përcaktuar efektivitetin e ekstraktit të gjetheve të dredhkës për lehtësimin e simptomave të ftohjes dhe kollës.

Hidratimi dhe thithja e avullit

Teknika të tjera për të ndihmuar në lëshimin e mukusit nga rrugët e frymëmarrjes janë terapi hidratimi oral dhe thithja e avullit. Mekanizmi i veprimit pas secilës prej këtyre teknikave është i panjohur, dhe mjekët kanë vënë në dyshim efektivitetin e tyre.

Ekspektuesit kundrejt përbërësve të tjerë

Simptoma të ndryshme të ftohjes dhe gripit kërkojnë trajtim me lloje të ndryshme të ilaçeve. Një person me një kollë produktive mund të marrë një ekspektor, por një kollë e thatë ose e ngathët zakonisht kërkon një shtypës të kollës. Shumë produkte OTC përmbajnë një decongestant, por këto janë vetëm efektive për trajtimin e bllokimeve të hundës.

Produktet e kollës, të ftohta dhe të gripit të gjithë-në-një mund të përmbajnë një kombinim të këtyre përbërësve. Njerëzit që marrin produkte gjithëpërfshirëse janë në rrezik të marrin ilaçe që nuk u duhen, dhe kjo mund të rrisë mundësinë e efekteve anësore.

Prodhuesit ndonjëherë shtojnë acetaminofen ose ibuprofen në produkte për të ndihmuar në trajtimin e dhimbjes ose etheve. harmoniqhealth.com Disa produkte gjithashtu përmbajnë një antihistaminë, e cila mund të ndihmojë në kontrollin e kollitjes. Sidoqoftë, antihistamines mund të shkaktojnë përgjumje.

Para se të zgjedhin një produkt, njerëzit duhet të vendosin se cilat simptoma duan të trajtojnë. Kushdo që nuk është i sigurt nëse një produkt është i duhuri për ta duhet të flasë me një farmacist.

dekongestantët

dekongestantët ndihmojnë në zbutjen e një hunde të bllokuar. Fenilfrina dhe pseudoephedrina janë dy dekongestantë që njerëzit mund të gjejnë në ilaçe të ftohta dhe kollës OTC.

Këto ilaçe funksionojnë duke shtrënguar enët e gjakut në pasazhet e hundës. Kjo shtrëngim rrit madhësinë e rrugës ajrore, duke i lejuar njerëzit të marrin frymë më lehtë përmes hundës së tyre.

shtypësit e kollës

Kodeina me dozë të ulët dhe dekstromethorphan janë dy shtypës të kollës që njerëzit mund të gjejnë në ilaçet OTC.

Këto ilaçe veprojnë në qendrat në tru që i thonë një personi të kollitet.

Efektet anësore dhe rreziqet

Një nga rreziqet e marrjes së një ekspektori është që njerëzit ndonjëherë i përdorin ato për kollë të vazhdueshme ose kronike.

Njerëzit nuk duhet të përdorin ekspozues për të maskuar simptomat e një kollë kronike që është për shkak të pirjes së duhanit, astmës, bronkitit kronik ose emfizemës.

Njerëzit me mukozë të tepërt duhet të konsultohen me një mjek përpara se të marrin mjete juridike OTC.

guaifenesin

Doza të mëdha të guaifenesin mund të irritojnë traktin tretës dhe mund të shkaktojnë nauze dhe të vjella.

jodid kaliumi

Efektet anësore më të zakonshme të jodidit të kaliumit janë:

 • Stomaku i mërzitur
 • nauze
 • Të vjella
 • Dhimbja e stomakut
 • skuqja e lëkurës
 • Ellingnjtja e gjëndrës së pështymës ose butësia

mentol

Edhe pse e rrallë, një efekt anësor i mentolit është një reaksion alergjik, i cili mund të përfshijë koshere ose vështirësi në frymëmarrje.

Ekstrakt i gjetheve të Ivy

Efektet e mundshme anësore të ekstraktit të gjetheve të dredhkës janë:

 • nauze
 • Vjellja dhe diarre
 • reaksione alergjike, të tilla si koshere dhe skuqje të lëkurës

Përmbledhje

Ekspektantët janë ilaçe ose kimikate natyrore që mund të ndihmojnë në lirimin dhe zhvendosjen e mukusit nga rrugët e frymëmarrjes. Studime të mëtejshme janë akoma të nevojshme për të provuar efektivitetin e tyre.

Sipas FDA, guaifenesin është i vetmi ekspektor i sigurt dhe efektiv në treg. Sidoqoftë, disa njerëz mund të preferojnë të përpiqen të përdorin ekspozues natyralë, të tilla si ekstrakti i gjetheve të mentolit dhe dredhkë. Produktet që përmbajnë guaifenesin janë në dispozicion për të blerë në dyqane dhe në internet.

Njerëzit nuk duhet të përdorin ekspozues për të maskuar simptomat e një kollë kronike ose një kollë me mukozë të tepërt. Këto kushte kërkojnë kujdes mjekësor.

 • Gripi/i ftohtë/sars

Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga kolegët, institucionet kërkimore akademike dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.

Tags:

Share:
Skip to content